Wat HR moet weten van hypotheekregels in 2017 - Claudia Verboom
2673
post-template-default,single,single-post,postid-2673,single-format-standard,bridge-core-3.1.7,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-30.4.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-7.6,vc_responsive

Wat HR moet weten van hypotheekregels in 2017

Wat HR moet weten van hypotheekregels in 2017

De regels voor het verkrijgen van een hypotheek zijn in 2017 aangepast. Waar moet HR rekening mee houden bij het adviseren van medewerkers die een hypotheek willen afsluiten? Goed om dus van de diverse mogelijkheden op de hoogte te zijn.

Vrijwel ieder jaar veranderen de hypotheekregels. En 2017 is daar geen uitzondering op. Veel regels en mogelijkheden zijn aangepast ten opzichte van 2016. Hoe kun je vanuit de HR-afdeling medewerkers en zzp’ers verder helpen bij het realiseren van de aankoop van een droomwoning? Hypotheekadviseur eyeOpen.nl zet de belangrijkste wijzigingen en mogelijkheden op een rijtje.

Geldigheid werkgeversverklaring beperkt

Werknemers in loondienst moeten een werkgeversverklaring aan de hypotheekverstrekker laten zien. De werkgeversverklaring moet aantonen dat de werknemer de hypotheeklasten kan dragen. Deze werkgeversverklaring mag, op het moment dat de werknemer de bindende offerte ontvangt, niet ouder zijn dan drie maanden.

Veel werknemers die in het proces zitten om een woning te kopen, vragen te vroeg in het aankoopproces van hun woning een werkgeversverklaring aan hun werkgever. Voor het aanvragen van een hypotheek staat gemiddeld zes weken, dat is al ongeveer 50 procent van de geldigheidsperiode van de verklaring. De HR-afdeling kan medewerkers die een werkgeversverklaring aanvragen wijzen op deze beperkte geldigheid. Met de medewerker kan bijvoorbeeld afgesproken worden dat pas een werkgeversverklaring verstrekt wordt zodra het koopcontract is getekend. Dat verkleint de kans dat een werkgeversverklaring verloopt. Als de werkgeversverklaring toch verloopt, moet een nieuwe verklaring worden opgesteld.

Perspectiefverklaring voor uitzendkrachten

Uitzendkrachten die een woning willen kopen komen nu makkelijker in aanmerking voor een hypotheek dankzij de perspectiefverklaring. In de verklaring wordt opgenomen dat het uitzendbureau voorziet dat het inkomen stabiel blijft. Steeds meer uitzendbureaus werken met deze verklaring. Flexwerkers kunnen deze krijgen als zij minstens één jaar in dienst zijn. Zo kunnen flexwerkers dus zonder vast contract eenvoudiger een hypotheek krijgen.

Tweeverdieners kunnen in 2017 een hogere hypotheek afsluiten

Tweeverdieners mogen meer lenen voor een woning. In 2017 wordt het tweede inkomen namelijk voor 60% meegenomen. In 2016 was dit nog 50%. Een groot voordeel omdat dit duizenden euro’s in de te verkrijgen hypotheek scheelt.

Opties als de hypotheek net te laag is voor dat droomhuis

Als werkgever wil je graag je medewerkers tevreden houden. Als een medewerker een woning op het oog heeft die net te duur is, kun je deze op de volgende mogelijkheden wijzen:

De Starterslening

De Starterslening is in het leven geroepen om starters met een lager salaris toch de kans te geven een woning te kopen. In 2017 is deze regeling iets veranderd doordat huizenkopers ook op de Starterslening verplicht moeten aflossen om gebruik te maken van hypotheekrenteaftrek. Daarom is de combinatielening geïntroduceerd, waaruit de eerste drie jaar wordt afgelost. Pas na die drie jaar ga je zelf betalen. De combinatielening is niet aftrekbaar van de belasting, maar daar merk je onderaan de streep bijna niks van.

Schenking

In 2017 zijn de regels rondom het belastingvrij schenken voor een eigen woning aangepast. De eenmalig verhoogde vrijstelling geldt voor een bedrag van maximaal €100.000. Deze schenking hoeft niet meer per se van de ouders afkomstig te zijn. Iedereen kan de werknemer dit bedrag eenmalig schenken, mits uiteraard het bedrag wordt besteed aan de eigen woning, zoals de aanschaf van een woning of de aflossing van een hypotheek.

NHG Hypotheek voor zzp’ers

Heb je in de organisatie ook te maken met zzp’ers? Dan kun je startende zzp’ers ook wijzen op de mogelijkheden om een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) te krijgen. Sinds 1 december 2016 kunnen zzp’ers die pas slechts één jaar actief zijn al NHG aanvragen. Zzp’ers hebben hiervoor wel een inkomensverklaring nodig die in Nederland kan worden afgegeven door twee gespecialiseerde bureaus: Raadhuys Tax Legal Accounting te Den Haag en Pentrax advies te Nijmegen.

De mogelijkheden voor het verkrijgen van een hypotheek zijn in 2017 dus verruimd voor diverse groepen medewerkers. Als HR kun je meedenken met medewerkers over het verkrijgen van een hypotheek.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Robin de Wit.

[ult_createlink title=”Bron: eyeopen.nl en pwgids.nl” btn_link=”||target:%20_blank|” link_hover_style=”Style_6″ text_color=”#1e73be” text_style=”left”]
Geen reactie's

Geef een reactie