06 mrt Het nut van Learning Agility voor HR
Meten is weten. In HR land is dit geen nieuw credo. Maar met een onzekere toekomst, hoe speel je dan in op situaties die je niet kan voorzien en dus niet kan meten? We spraken Evelien Schram van HFMtalentindex over learning agility en hoe je dit kunt inzetten in je eigen organisatie.
Evelien: ‘Wij kregen een paar jaar geleden de vraag of wij een test konden ontwikkelen die meet wat mensen kunnen, zonder dat ze daarbij aangeven wát mensen moesten kunnen. Dat leek een onmogelijke opgave, maar dat is nu precies waar Learning Agility over gaat. Het vermogen om in nieuwe situaties snel en flexibel effectief gedrag te ontwikkelen en toe te passen.’
Ken je eigen learning agility
Learning agility is het vermogen om op basis van nieuwe ervaringen snel effectief gedrag te ontwikkelen. Hoe hoger jouw Learning Agility, des te groter de kans dat jij in staat bent met de veranderingen mee te gaan. Ben je learning agile, dan ben je bijvoorbeeld proactief. Evelien: ‘Je zoekt de samenwerking, experimenteert, denkt out of the box en bedenkt steeds: welke problemen kan ik tegenkomen, hoe ziet de toekomst eruit?’ Alleen al door je bewust te zijn van hoe jij leert, maakt dat je stappen kunt zetten. ‘Iedereen zit anders in de wedstrijd. De een heeft een groot verbeeldingsvermogen, maar mag meer informatie halen bij anderen. Voor de ander geldt dit precies andersom.’ En als learning agile-persoon weet je dus waar voor jou de valkuilen zitten, hoe jij het liefste werkt, maar durf je het ook aan om eens nieuwe manieren te proberen.
De rol van HR
Als jouw organisatie, en jij daarmee ook, niet meer op de traditionele, voorspelbare manier werkt en het steeds moeilijker wordt om zekerheden te vinden en te meten, wordt het belangrijker om handvatten te vinden om hiermee om te gaan. Learning Agility meten is zo’n handvat. De traditionele manier van zeker weten of iemand nu én in de toekomst op z’n plek is in de organisatie wordt steeds diffuser. Een focus op learning agility heeft een tweeledige functie: voor HR en natuurlijk voor de rest van de organisatie als het gaat om de verantwoordelijkheid voor recruitment en learning & development. HR is verantwoordelijk voor de workforce van een organisatie, maar ook HR zelf worstelt met de verandering en de invulling hiervan. Evelien: ‘HR wil veranderen, móet ook veranderen. Maar waar begin je?’
Transitie en transformatie
Iedere organisatie heeft op de een of andere manier te maken met transitie of transformatie. Veranderingen zijn de nieuwe werkelijkheid. Of het nu gaat om nieuwe manieren van werken (agile, lean, scrum) of om snelle veranderingen van functies en rollen of zelfs businessmodellen, HR speelt hier een rol in. Sterker nog HR moet juist het voortouw nemen. Van recruitment en talent acquisition tot learning & development: mensen zijn het kapitaal voor veel organisaties en maken (ondanks technologische ontwikkelingen zoals robotisering) nog steeds het verschil. En juist daarom moet HR zijn rol gaan herdefiniëren: weg van het traditionele en meer naar het interpreteren van data en deze overbrengen. Kortom, de menselijke kant van technologie.
De organisatie van de toekomst
Neem een voorbeeld aan de Vice President of Global Talent Acquisition van Linkedin, Brendan Browne. Op de vraag: ‘wat doe jij?’ antwoordt hij niet langer: ‘Ik ben hoofd recruitment’ maar ‘ik ben verantwoordelijk voor het succes van mijn organisatie.’ Deze mindshift is niet zo gemakkelijk, maar wel een logische, je afvragen waarom je iets doet en daarmee blijf je jezelf en de organisatie verbeteren. Evelien: ‘De rol van HR wordt steeds belangrijker, zij zijn immers de vormgever van de organisatie van de toekomst. Door de onzekerheid van de toekomst te omarmen en te zorgen dat je snel en effectief om kunt gaan met zaken die in jouw rol van jou verwacht worden, word je ook de architect van de organisatie. Learning Agility helpt hierbij’. Het gaat niet langer alleen om competenties. We weten hoe we die moeten meten en als we uiteindelijk nog niet weten welke competenties straks nodig zijn, zeggen die testuitslagen niet meer genoeg. Learning agility zet een stapje verder. Je krijgt meer inzicht in jezelf. ‘Met Learning Agility krijg je scherp: waar zit voor mij de ruimte om de aanleg die ik heb te vergroten en er gebruik van te maken? Het is niet alleen een integratie van kunnen en willen, maar het kijkt ook naar of je het ook daadwerkelijk dóet.’ Focus op learning agility voor jezelf als HRprofessional en daarmee voor jouw organisatie, geeft je een extra middel in handen om in onzekere tijden een extra meetbaar handvat te hebben. We staan aan het begin van een nieuwe wereld. Hoe gaat die nieuwe wereld eruitzien en wat is jouw rol daarin? We mogen misschien de toekomst nog niet scherp voor ogen hebben, maar door je learning agility te kennen heb je er in elk geval één zekerheid bij: jezelf.
Meer weten over Learning Agility? Download de whitepaper.
Geen reactie's